Reflexió sobre el blog i la recerca. El nostre perquè.

Dilluns, 27 de novembre de 2017

Reflexió sobre el blog i la recerca. El nostre perquè.

El sistema educatiu actual s’estructura i funciona en base a uns referents filosòfics, psicològics i pedagògics propis del segle XIX: La fragmentació del coneixement en assignatures, l’aprenentatge memorístic desproveït de vivencies reals, les motivacions extrínseques a traves de premis i càstigs, la massificació de les aules, l’homogeneïtzació dels processos i ritmes d’aprenentatge, l’aïllament respecte l’entorn natural i social, l’exclusió de la participació de les famílies, etc. En definitiva, unes practiques que es basen en una concepció conductista del esser humà i en un funcionament industrial dels entorns escolars.

Aquest tipus de funcionament no tan sols genera un elevat fracàs escolar, sinó també un enorme fracàs humà. L’elevat index d’abandonament i fracàs escolar en l’educació obligatòria (28,4%) a l’Estat Espanyol és una conseqüència directa de les pràctiques pedagògiques convencionals de moltes institucions escolars. Moltes d’aquestes dinàmiques afavoreixen també el desenvolupament d’una baixa autoestima i la creació d’identitats egocèntriques, de sensibilitzades i allunyades de l’essència vital de cada persona.

Educació viva:
En essència, és una proposta de pedagogia activa, que té com a objectiu que els infants i joves desenvolupin de manera integral i equilibrada totes les seves capacitats, intel·ligències i dimensions humanes. Els seus referents es troben en diverses experiències d’educació activa: 

Montessori, Escoles Waldorf, l’escola Nova, l’escola Moderna, escoles de Reggio Emilia, escola el Pesta, etc.

L’educació compta amb investigacions i amb experiències reeixides amb molts països europeus i d’arreu del món i es troba actualment en expansió al nostre entorn. L’oferta escolar, però, d’aquest tipus de centres educatius al nostre país es encara inferior a la demanda, de manera que moltes famílies opten per desplaçar-se a prop d’aquest tipus de projectes educatius.

Per aquest motiu nosaltres hem decidit, fer aquesta ruta per visitar les escoles físicament i donar-vos la nostra visiò com a pares a traves d’aquest blog.


Font: educacionviva.com

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

VISITA A L’ESCOLA EL ROURE: Us presentem una de les escoles més representatives de l’educació lliure que hem visitat.

VISITA A ESCOLA DE MURA (MOIANES-PONENT)

VISITA A L’ESCOLA NOU DE QUART (9d4t)